"מיתולוגיה נורדית" של ניל גיימן מזמין אתכם להתחמם מול המדורה עם תככים ושקרים מהעת העתיקה

"מיתולוגיה נורדית" של ניל גיימן מזמין אתכם להתחמם מול המדורה עם תככים ושקרים מהעת העתיקה

שתפו

שתפו

גם כשהוא מתחקה אחרי מקורותיה העתיקים של המיתולוגיה הנורדית, ניל גיימן מוכיח פעם נוספת שהוא אחד ממספרי הסיפורים הגדולים של זמננו.

הרשמו לעדכונים

הצטרפו עכשיו ולא תצטרכו להתמודד עוד עם החשש שתפספסו פוסט חשוב! סתם, בבקשה תירשמו. אנחנו מבטיחים לא להציף את תיבת המייל שלכם. אה, וגם תקבלו ספר במתנה!

נהנים מהקריאה?

תמכו באתר ועזרו לנו ליצור עוד תכנים מעולים במיוחד עבורכם

אם תעצרו עשרה אנשים רנדומליים ברחוב ותשאלו אותם מה הם יודעים על המיתולוגיה הנורדית, כנראה שבמקרה הטוב תקבלו כמה תגובות מגומגמות שעיקר האינפורמציה שבהן מגיע מסדרת סרטי "הנוקמים" של מארוול. כן, כמה יידעו מן הסתם לזרוק לחלל האוויר את השמות אודין, ת'ור ולוקי, אבל כאן פחות או יותר נגמרת ההיכרות של האדם הממוצע עם עץ העולם הנורדי. למען האמת, המיתולוגיה היחידה שאיכשהו תפסה בארץ היא המיתולוגיה היוונית, אבל במקרה של המיתולוגיה היוונית מדובר בעניין בינלאומי (לפחות בעולם המערבי), כי בכל זאת מדובר באחת האימפריות הגדולות של העולם העתיק, שאת ההשפעה שלה ניתן לראות בתרבות העולמית עד ימינו.

על התרבות הנורדית, לעומת זאת, אנחנו לא יודעים יותר מדי, וגם חלק גדול ממה שאנחנו כן יודעים מוטעה בחלקו. אולי זה המרחק הפיזי, או שאולי המנטלי, אבל מה לקהל הישראלי ולאותם ויקינגים צפוניים קרי מבט וחמי מזג? אז עכשיו, כמעט שלוש שנים חלפו מאז שניל גיימן הצהיר שיוציא ספר חדש שיאגד את המיתולוגיה הנורדית, הוא מגיע סוף סוף לעברית ונותן גם לקהל הישראלי טעימה מסיפורי האלים והענקים, המפלצות והגמדים, התכסיסים והשקרים של הצפון הרחוק.

מי שמצפה לפגוש כאן את הכתיבה הגיימנית במלוא הדרה עשוי להתאכזב, כי בסופו של דבר מדובר כאן בסיפורי מעשיות קלילים שהועברו מפה לאוזן ונחקקו בקנון הנורדי. ניל גיימן מתפקד כאן על תקן הסופר הנודד שמלקט את המעשיות מהמקורות העתיקים ומנגיש אותן בשפתו לקהל היעד שלו. זה לא אומר שהוא מעביר את הסיפורים בלי שום נגיעה. להיפך, מי שיביט היטב יבחין בטביעת האצבע שלו מרחפת מעל לכל מילה שנכתבה בספר, בעיקר ברגעים בהם ת'ור נכנס לתמונה ומפגין את דרך המחשבה ה… איך לומר בעדינות, מעניינת שלו.

העיבוד של ניל גיימן לסיפורי המיתולוגיה הנורדית הוא לא הראשון שמתפרסם בשפה העברית. קדם לו "המיתולוגיה הסקנדינבית" מאת יעקב שריג שיצא בשנת 2005 בסדרת המיתוסים של הוצאת מפה, אבל הוא סבל מכמה בעיות, כשהחשובה בהן היא שניל גיימן לא כתב אותו. גיימן הוא כוכב רוק בכל מה שנוגע לספרות העכשווית, בטח ובטח שבספרות הפנטסטית, כך שמספיק שהוא יהיה חתום על משהו כדי שהוא יצליח עוד לפני שהדיו תיבש. למזלנו, מאחורי ההבטחות הגדולות מסתתרות קבלות לא קטנות, כי ניל גיימן הוא אחד ממספרי הסיפורים הגדולים של זמננו, כזה שיודע להפיק יצירות בכל מדיום שהוא נוגע בו – אם זה קומיקס, סדרת טלוויזיה, סיפור קצר או רומן גותי אפל. לא לחינם הוא נבחר להצטרף לאחרונה לנבחרת המרצים המרשימה של Master Class לצד שמות ענק כגון מרגרט אטווד, דן בראון, ג'ודי בלום ועוד. אבל מי מהקוראים שעוקבים אחרי הקריירה שלו במהלך העשורים האחרונים לא זקוקים לאישור של מאסטר-קלאס כדי לדעת שמדובר בכותב מוכשר במיוחד.

ניגשתי לספר הזה בחשש גדול, אחרי שהמפגש האחרון שלי עם סיפורי מיתולוגיות נגמר בנפח נפש. היה זה בתחילת שנות ה- 2000, כשסדרת המיתוסים של הוצאת מפה יצאה לאור. במאמץ רב ניסיתי לצלוח את סיפורי המיתולוגיה האירית, וכשהחלטתי שאני לא מסוגל להמשיך עוד, פניתי לסיפורי המיתולוגיה היוונית, בתקווה שהסביבה המוכרת יותר תצליח להפיג את האכזבה. לצערי גם זה לא עזר ונאלצתי לנטוש גם את הספר הזה. ממרחק השנים קשה לשים את האצבע על הבעיה העיקרית בספרים הללו, אבל אם אני זוכר נכון, היה בהם משהו מאוד לא נגיש לקורא, גם קורא למוד קרבות כמוני. אם אנסח זאת במילים אחרות, היה בהם משהו מאוד אקדמאי, בעוד שסיפורי מיתולוגיה מטבעם לא אמורים להיות כאלה.

הגרסה של ניל גיימן לסיפורי המיתולוגיה הנורדית, אף שהיא תוצר של מחקר רב ושילוב של מספר מקורות מידע, חפה מאותה אווירה אקדמאית, ונותנת לקורא את ההרגשה שהסיפורים שהוא נחשף אליהם לא רחוקים מאלה שהיו מסופרים מסביב למדורה לפני למעלה מאלף שנים. כי בסופו של דבר, זהו המקור של כל המיתולוגיות, סיפורים שעברו מפה לאוזן ויצרו מיתוסים שממשיכים ללוות אותנו עד היום. מהבחינה הזאת, המעשיות שמאוגדות בספר הזה מצליחות לשמור על האותנטיות, גם אם הן לא כתובות בשפה עתיקה וארכאית שרק תרחיק את הקורא המודרני, ואולי דווקא בשל כך.

בסופו של דבר, מדובר בחוויית קריאה מהנה ומעשירה, וגם אם לא מדובר ביצירתו הטובה ביותר של גיימן (בכל זאת, יש כאן רף גבוה מאוד לעבור אחרי ספרים כמו אלים אמריקאים ואוקיינוס בקצה המשעול), מדובר בספר חובה עבור כל מי שאי פעם המילה "סיפור" נגעה לליבו. אם אלה חובבי פנטזיה שילמדו כאן על ההשפעה הרבה של המיתולוגיה הנורדית על הז'אנר, אנשי היסטוריה שיצליחו לקבל נקודת מבט חדשה התרבות העתיקה, או סתם מי שאוהבים לקרוא וישמחו להעביר כמה שעות מהנות עם ספר טוב.

ארבעה פטישי כוח וקסדה מקורננת אחת

מיתולוגיה נורדית / ניל גיימן / הכורסא הוצאה לאור / מאנגלית: תומר בן אהרון

כריכת הספר

נ.ב.
אף מילה על לוקי וכמה שהוא טיפוס נאלח (יש שיאמרו אולי שהוא ילד קקות)

נ.ב.ב.
במהלך השבועות האחרונים התקבלו מספר תרומות לאתר. אני רוצה להודות לתומכים. אם גם אתם רוצים להימנות על נבחרת האנשים המדהימים שתמכו בהמשך קיומו של האתר, או

נהנים מהקריאה?

תמכו באתר ועזרו לנו ליצור עוד תכנים מעולים במיוחד עבורכם

אולי תהנו לקרוא גם:

הרשמו לעדכונים

הצטרפו עכשיו ולא תצטרכו להתמודד עוד עם החשש שתפספסו פוסט חשוב! סתם, בבקשה תירשמו. אנחנו מבטיחים לא להציף את תיבת המייל שלכם. אה, וגם תקבלו ספר במתנה!

נהנים מהקריאה?

תמכו באתר ועזרו לנו ליצור עוד תכנים מעולים במיוחד עבורכם

מגזין הספרות "מחסום כתיבה" נותן לכם את הספר "מחשבות סרק של הולך בטל" במתנה

מגזין הספרות "מחסום כתיבה" נותן לכם את הספר "מחשבות סרק של הולך בטל" במתנה

נהניתם מהביקורת?

למה שלא תהנו עכשיו מהספר?

לרכישת הספר באמזון
דילוג לתוכן