כבר הרבה זמן שאני רוצה לכתוב על הספר הזה. למה לא עשיתי את זה אתם שואלים?
מעשה שהיה כך היה. את 'אלים אמריקאים' קראתי לראשונה בשנת 2002, לא הרבה אחרי שתורגם לעברית. את הסופר, ניל גיימן, הכרתי כבר מסדרת הקומיקס המופתית 'סנדמן' שכתב אי שם בשנות התשעים המוקדמות של המאה הקודמת, לכן חטפתי את הספר מהמדף של אותה חנות ירושלמית עלומה בה נהגתי לבקר.
באותה תקופה עבדתי כטבח באחת מהמסעדות הטרנדיות של עיר הקודש. כשסיפרתי לסו-שף של המסעדה על הספר, הוא ביקש שאשאיל לו אותו, ואני, ברוב תמימותי נעניתי לבקשה. עברו שנתיים, אני עזבתי את העיר והוא עזב את הארץ, ואי שם התחילה לחלחל לה הידיעה לשולי התודעה שכנראה שהספר לא יחזור אלי.
עוד באותו היום נכנסתי לחנות הספרים הקרובה למקום מגורי ורכשתי באושר רב את הספר שנהניתי כל כך לקרוא אך לפני מספר שנים. לא התאכזבתי. מאז עיינתי בו פה ושם, בעיקר בימים קשים בהם לא מצאתי משהו אחר שיסחף אותי אל בין דפיו.
חלפו להן עוד כמה שנים והחיים שלי עברו לא מעט תהפוכות, אבל 'אלים אמריקאים' המשיך ללוות אותי לכל מקום שהגעתי אליו. ואז הגיע הרגע בו עמדתי שוב במבחן. חברה של זוגתי הגיעה לביקור קצר וראתה על השולחן את הספר החבוט מרוב קריאה. היא שאלה אותי אם הוא שווה משהו, ועניתי לה במלוא הרצינות שזה אחד הספרים האהובים עלי, תוך כדי תיאור מפורט של הסיבות. אחרי כל ההקדמה הזאת, כשהיא ביקשה שאשאיל לה אותו, לא הייתה לי יותר מדי ברירה אלא להסכים. השבעתי אותה שתחזיר אותו בהקדם האפשרי והיא הבטיחה שתוך שבוע, גג שבועיים, הספר חוזר למקומו הבטוח על השולחן שלי.
מיותר לציין שמאז אבדו עקבותיה ואתם הספר.
במהלך הזמן שעבר הגעתי לשתי החלטות חשובות. הראשונה- אף פעם לא אשאיל יותר ספרים, השנייה- אף פעם לא אמליץ יותר על 'אלים אמריקאים'. רוצים לקרוא אותו? תקראו אותו. לא רוצים לקרוא אותו? אל תקראו אותו. העיקר שתרחיקו את הידיים המטונפות שלכם מהעותק שלי ותקנו אחד לעצמכם.
ולמרות זאת, בקצרה- גיבור הספר, המכונה בפשטות 'צל', משתחרר מהכלא אחרי שלוש שנים ארוכות. בטיסה הביתה הוא מקבל הצעת עבודה מאדם שלא מוכן לקבל לא כתשובה. כשהוא בוחן את העובדות ומגלה שאין לו יותר מדי מה להפסיד, הוא מקבל עליו את העבודה ונסחף להרפתקה קצת יותר מוזרה מכפי ציפה.
יכולתי לכתוב כאן המון על הבחירה של גיימן למקם את העלילות שלו בעולם המודרני במקום בעולמות רחוקים ומוזרים כמו סופרי פנטזיה אחרים. יכולתי לכתוב גם על הבחירה שלו להימנע מלתת לגיבור הראשי שלו שם. יכולתי לנתח את הספר הזה מהמון כיוונים שונים, אבל לא כל כך בא לי. אני רק רוצה להמשיך ליהנות ממנו כמות שהוא.
יצירת מופת של אמן הפנטזיה המודרנית.
חמישה מטבעות זהב שנשלפו מהאוויר.
אלים אמריקאים / ניל גיימן / הוצאת אופוס / מאנגלית: רחביה ברמן
נ.ב:
פניה אישית לזאת ששאלה ממני את הספר. קניתי כבר עותק חדש. תודה על ההתעניינות.
קראו גם:
עוד אגדה יפה פרי עטו של ניל גיימן
ואם כבר מדברים על אגדות מודרניות
וקצת פנטזיה מהזן השני לקינוח