רצח רוג'ר אקרויד - אגתה כריסטי

רצח רוג'ר אקרויד – אגתה כריסטי רוצחת את הספרות הבלשית

שתפו

שתפו

הרשמו לעדכונים

הצטרפו עכשיו ולא תצטרכו להתמודד עוד עם החשש שתפספסו פוסט חשוב! סתם, בבקשה תירשמו. אנחנו מבטיחים לא להציף את תיבת המייל שלכם. אה, וגם תקבלו ספר במתנה!

נהנים מהקריאה?

תמכו באתר ועזרו לנו ליצור עוד תכנים מעולים במיוחד עבורכם

בספר שהפך אותה לכוכבת העולה של עולם הבילוש הספרותי לפני למעלה מתשעים שנים, אגתה כריסטי מצליחה להפתיע גם את הקוראים בני זמננו, אבל בדרך בוגדת באחד העקרונות החשובים ביותר של הז'אנר.

אגתה כריסטי היא אחת מהסופרות הידועות והנמכרות בעולם, בטח שבעולם הספרות הבלשית. עם ארסנל מרשים מאוד של שמונים ספרים, מתוכם למעלה משבעים ספרי בלשים שאכלסו דמויות צבעוניות כגון הרקול פוארו וגברת מארפל, אפשר להבין בקלות מדוע היא מכונה מלכת המסתורין. כריסטי הייתה פורצת דרך בפתיחתה את הז'אנר לנשים (קוראות וכותבות), ועל הישגיה קיבלה תואר אבירות ממלכת אנגליה בשנת 1971. עד כאן פריטי הטריוויה שאפשר לדלות מוויקיפדיה (ויתרתי לכם על סיפור ההיעלמות המוזר שלה ועל שיא הגינס שהיא מחזיקה במכירות ספרים). אבל אנחנו כאן כדי לדבר על הספרים של אגתה כריסטי ולא עליה, עד כמה שהסיפור שלה מעניין. ליתר דיוק, אנחנו כאן כדי לדבר על ספר אחד, ועל הבלש שעומד במרכזו.

קשה להתווכח על חשיבותה של הסופרת הפורה הזו לז'אנר הבלשי, אבל האם הכמות באה כאן על חשבון האיכות? הטענה העיקרית המושמעת תדיר ביחס לספריה היא כי מדובר בספרות נמוכה יחסית. שהכתיבה שלה פשוטה מאוד (יש שיאמרו דלה) ושלעתים קרובות הפתרונות לתעלומות שלה מופרכים ולא אמינים בעליל. זה לא משנה את העובדה שמדובר בספרות כיפית. הרי מי לא אוהב לשקוע בתוך תעלומת רצח מקרית בפרברים של אנגליה הכפרית. הטענות האלה מודגמות היטב בספר "רצח רוג'ר אקרויד" שבמרכזו (ספוילר) מקרה רצח של אחד, ר'וג'ר אקרויד.

צירוף המקרים הוא אויבה הגדול ביותר של האמינות. לא רק בספרות, אלא גם בחיים האמיתיים. ואגתה כריסטי לא בוחלת בצירופי מקרים בספרים שלה. כמעט בכל היצירות שלה צירופי המקרים נזרקים לכל עבר על מנת להניע את העלילה ולהביא את הדמויות שלה בדיוק לאן שהיא רוצה, בלי לנסות אפילו להתחשב לרגע באפשרות שדברים מעין אלה יוכלו לקרות במציאות.

רצח רוג'ר אקרויד לא שונה משאר ספריה של כריסטי, חובבת צירופי המקרים. במקרה הרקול פוארו מחליט להעביר את פרישתו בעיירה הקטנה והדמיונית קינגז אבוט. במקרה הוא מתיידד עם שכנו ג'ורג' שפארד שהוא במקרה מספר הסיפור ורופא הכפר שרק במקרה הוזמן לארוחת ערב בביתו של רוג'ר אקרויד בלילה בו הוא נרצח.

באמת, יותר מדי צירופי מקרים מתנקזים לתוך הספר הזה, אבל זה לא מה שהכעיס כל כך את כותב שורות אלה ואת בני ביתו. לצירופי המקרים של אגתה כריסטי כבר התרגלנו. הרי לא יכול להיות שכל כך הרבה מקרי רצח ופשע יתרחשו במקרה בכל מקום שהרקול פוארו מגיע אליו. למען האמת, לו הייתי אני נתקל בפוארו בסיטואציה זו או אחרת, הייתי עושה כל שביכולתי לברוח לקצה השני של הארץ, כי משהו רע בוודאי עומד להתרחש באזור. לא, הסיבה שכמעט והטחתי את הספר בזעם כשהגעתי לסופו, היא שהרגשתי מרומה. הרגשתי שהסופרת בגדה באחד העקרונות החשובים ביותר של ספרות הבילוש באשר היא.

via GIPHY

ספר בלשי טוב מניח בפני הקורא את כל העובדות הדרושות על מנת שיוכל להגיע לפתרון התעלומה בעצמו, אבל מצליח להתל בו כשהוא מציג מספר חשודים פוטנציאליים שהעובדות יכולות להצביע עליהם, ורק הבלש הספרותי רב התושייה מצליח לחבר נכונה את הנקודות ולגלות מיהו הפושע האמיתי. במקרה של אגתה כריסטי העיקרון הזה נשבר פעם אחר פעם בספרים שלה, כאשר פתרון התעלומה תלוי בפריט אינפורמציה שמוסתר מהקוראים עד הרגע האחרון בו הבלש מציג את העובדות. הדבר בוטה כפליים בספר הזה, כאשר היא מסתירה את זהותו של הרוצח באמצעות טריק מלוכלך במיוחד שמשאיר את הקורא חסר אונים, ובמקרה של כותב שורות אלא, בתחושה של בגידה.

האם הספר הזה, שנכתב לפני למעלה מתשעים שנים, עומד במבחן הזמן? בהחלט. כאן כתיבתה הדלה והעניינית של כריסטי משחקת כאן דווקא לטובתו של הספר שלא חוטא בפיוטיות יתר שהייתה יכולה לפגום בערנותו של הקורא המודרני הנאבק בהפרעת הקשב הדיגיטלית שמקיפה אותו. זה לא הופך אותו לטוב יותר, אבל לפחות לנגיש יותר. ובכל זאת, למרות הכל מומלץ לקרוא את הספר הזה, ובלבד כדי להיחשף לספר שפרסם את אגתה כריסטי ואת הבלש הבלגי שלה.

לסיכום, זה בטח לא הספר הבלשי הטוב ביותר שתקראו, אבל גם לא הגרוע שבהם, וככזה הוא יכול לעזור לקורא הנלהב להעביר כמה שעות פנויות.

שלושה צלצולי טלפון חשודים בשעת לילה מאוחרת.

רצח רוג'ר אקרויד / אגתה כריסטי / הוצאת עם עובד / מאנגלית: מיכל אלפון

כריכת הספר רצח רוג'ר אקרויד מאת אגתה כריסטי

נ.ב.
לא התייחסתי בכלל לדמותו של הרקול פוארו בביקורת, ויש לכך סיבה טובה מאוד. אני לא אוהב אותו. מעולם לא אהבתי אותו. לא בספר הזה ולא בשאר הספרים בכיכובו שקראתי. ויודעים מה? אני די משוכנע שגם אגתה כריסטי לא אהבה אותו, אחרת היא לא הייתה מציגה אותו בצורה כל כך נלעגת.

קראו גם:
הסיפור שבלעדיו הבלש המודרני לא היה נראה כפי שהוא היום
הבלש שיפעיל לכם מונה בדרך להרצליה
ומי אמר שבלש טוב חייב להיות בן אדם?

נהנים מהקריאה?

תמכו באתר ועזרו לנו ליצור עוד תכנים מעולים במיוחד עבורכם

אולי תהנו לקרוא גם:

הרשמו לעדכונים

הצטרפו עכשיו ולא תצטרכו להתמודד עוד עם החשש שתפספסו פוסט חשוב! סתם, בבקשה תירשמו. אנחנו מבטיחים לא להציף את תיבת המייל שלכם. אה, וגם תקבלו ספר במתנה!

נהנים מהקריאה?

תמכו באתר ועזרו לנו ליצור עוד תכנים מעולים במיוחד עבורכם

לרכישת הספר באמזון

amzn_assoc_tracking_id = "writersblo047-20"; amzn_assoc_ad_mode = "manual"; amzn_assoc_ad_type = "smart"; amzn_assoc_marketplace = "amazon"; amzn_assoc_region = "US"; amzn_assoc_design = "enhanced_links"; amzn_assoc_asins = "B000FC12YQ"; amzn_assoc_placement = "adunit"; amzn_assoc_linkid = "ed78e5e6dfc5d040a6544ea30a44a52d";

לרכישת הספר בבוק דיפוזיטורי
buy the book from The Book Depository, free delivery

מגזין הספרות "מחסום כתיבה" נותן לכם את הספר "מחשבות סרק של הולך בטל" במתנה

מגזין הספרות "מחסום כתיבה" נותן לכם את הספר "מחשבות סרק של הולך בטל" במתנה

נהניתם מהביקורת?

למה שלא תהנו עכשיו מהספר?

לרכישת הספר באמזון
דילוג לתוכן